Tesatura lenjerie de pat
Uncategorized

Numarul de fire, stratul si tesatura lenjeriei de pat

Numarul de fire

Numarul de fire se calculeaza prin numarul de fire care ruleaza atat pe verticala, cat si pe orizontala, pe tolul patrat de material [un tol patrat (square inch) = 6,45 cm patrati]. Regula degetului mare spune ca, cu cat e mai mare numarul de fire, cu atat calitatea este mai buna, dar acest lucru nu este neaparat obligatoriu. Daca doriti sa aveti lenjerii de pat moi, atunci cautati unele cu un numar mai mare de fire.

Deoarece lenjeria cu un numar mare de fire poate fi extrem de fragila, poate doriti sa ramaneti in zona gamei mijlocii a numarului de fire, adica intre 400 si 900, o gama recomandata daca sunteti in cautare de lenjerie de pat pentru copii sau adolescenti. Gama 30-400 este grozava pentru camerele de copii, intrucat ei tind sa foloseasca mult mai mult lenjeria lor decat o fac adultii.

Numarul de fire nu ar trebui sa fie singurul considerent cand este vorba de alegrea produsului, dar contribuie cu siguranta la calitate si modul in care simtiti lenjeria cumparata. O alta caracteristica a lenjeriei de pat cu un numar mare de fire este ca ea va continua sa se inmoaie in timp, si cu cresterea numarului de spalari etc.

Grosime lenjerie pat

Stratul

Stratul nu este un termen frecvent auzit, dar se refera la grosimea si greutatea pe care o are tesatura lenjeriei de pat. Un strat se refera la cat de multe fibre sunt rasucite impreuna inainte de a fi tesute intr-o panza. Atunci cand doua sau mai multe fibre sunt rasucite impreuna, numarul de fire se poate dubla sau tripla de fapt, dar acest lucru nu este neaparat sinonim cu un numar mare de fire.

Cu cat este mai mare stratul, mai grea va puteti astepta ca sa fie panza. Panza care are numarul de fire de peste 1000 este de obicei este in 2 straturi. Stratul mai greu inseamna, in general, o tesatura mai durabila, de asemenea.

Tesatura

Exista mai multe tipuri diferite de tesaturi care sunt utilizate atunci cand se fac lenjeriile. O legatura este ceea ce creeaza aspectul texturat, sau senzatia data de cearsafuri, si este creata de intercalarea firelor. Cele mai multe tesaturi standard sunt formate dintr-o cusatura peste si una sub. Sa vedem care sunt cele mai des intalnite tipuri:

  • Tesatura Percale – Acesta este cel mai comun tip de tesatura pentru lenjeria de pat, si cel mai usor de gasit. Este strans tesut si este vizibil mai strict decat tesatura standard folosita de obicei in lenjerii. Nu e o tesatura lucioasa, si se simte neteda si usor ondulata.
  • Varf de ac – Acest tip de tesatura este cu doua fire peste si unul dedesubt. Este mai frumos decat o tesatura standard, dar nu este la fel de moale ca o tesatura de tip satin.
  • Satin – Indiferent de cum suna, o tesatura satinata nu este la fel ca o lenjerie de satin. Tesaturile satin au patru fire peste si unul sub, ceea ce ii confera un luciu care este o reminiscenta a tesaturii de satin. Este un material moale si matasos, motiv pentru care acest tip de lenjerie poate fi foarte atragator pentru unii oameni.