Cum ne pastram patul sanatos
Uncategorized

Cum ne pastram patul sanatos – Sfaturi pentru ingrijirea si dezinfectarea lenjeriei

Acest articol nu e prea plin de farmec, dar contine informatie absolut cruciala: cum sa pastrati patul si dormitorul curate si igienice. Un adult transpira pana la o jumatate de litru de apa in fiecare noapte, si lasa in asternut fulgi mici de piele care atrag acarienii microscopici de praf. Este un gand oribil, dar acarianul de praf, care este mai mic decat latimea unui fir de par si invizibil cu ochiul, se fixeaza pe fibrele paturilor noastre si secreta guanina – o substanta care contine saliva si excremente. Este acel praf microscopic ce poate provoca probleme de sanatate cum ar fi astm, bronsita si eczeme, mai ales la cei predispusi la alergii. Dar vestea buna este ca acarienii pot fi controlati urmand un regim simplu si eficient de curatare. Cititi in continuare sa aflati cum.

Protejati toate saltele

Utilizati huse protectoare pentru saltele. Schimbati-le o data pe luna si spalati-le la 60 de grade; salteaua trebuie aspirata pe o presiune scazuta, folosind accesoriul pentru spatii inguste, pentru a elimina praful. Nu uitati sa aspirati bine sub pat, si de asemenea sub orice cutii de depozitare. O idee buna este si sa cumparati huse protectoare de rezerva pentru saltele, astfel incat sa puteti reface patul imediat, fara sa asteptati ca sa termine masina de spalat.

Protejati toate pernele

Utilizati huse de protectie sub pernele Dvs. Schimbati-le o data pe luna si spalati-le la 60 de grade. Ca si in cazul saltelelor, o idee buna este sa cumparati huse protectoare de rezerva pentru perne.

Protejati saltelele

Pastrati tablia patului curata

Daca tablia patului e imbracata in material textil, tesatura trebuie aspirata o data pe luna utilizand instrumentul pentru tapiterie, si eliminati orice semne de murdarie cu o solutie speciala pentru tapiterie.

Daca tablia patului e din lemn si/sau metal, trebuie sa fie curatata de praf si lustruita.

Sfaturi de ingrijire a lenjeriei de pat

Plapumile si pernele ar trebui sa fie aerisite in mod regulat (atarnate in afara casei, daca este posibil) si sa fie curatate cel putin o data la sase luni. Unele pot fi spalate la domiciliu, in timp ce altele necesita o spalare profesionala. Verificati intotdeauna recomandarile producatorilor pentru curatire si spalare. Multe masini de spalat casnice nu sunt suficient de mari chiar si pentru o singura plapuma, asa ca, un obiect mai mare ar putea avea nevoie sa fie curatat sau spalat la o spalatorie.

Aerisiti lenjeria

Spalarea lenjeriei de pat se recomanda sa fie facuta o data pe saptamana (de doua ori, daca vremea este calda). In general, bumbacul pur, inul si bumbacul amestecat cu poliester se spala bine la 40 de grade (se ucid astfel acarienii si se elimina reziduurile lor). Cu toate acestea, multi detergenti sunt foarte avansati acum, ceea ce inseamna ca daca spalati la 30 de grade, puteti economisi energie. E indicat sa verificati instructiunile de ingrijire cu atentie inainte de spalare.

Pastrati-va lucrurile albe – albe

Pentru a ajuta la mentinerea albiturilor dumneavoastra stralucitor de albe, utilizati un detergent „alb” si cu agenti de stralucire. Amintiti-va nu-l folositi pe lenjerie de pat de orice culoare – folositi un detergent special pentru rufe colorate, detergent care nu contine agenti de inaalbire, ce pot strica acele culori.

Ingrijire lenjerie de pat

Calcatul

Impaturiti lenjeria de pat intr-o dimensiune usor de gestionat pentru masa de calcat si calcati lenjeria cu partea dreapta in afara. Intr-adevar, merita sa se investeasca intr-o masa de calcat larga si, de asemenea, un fier de calcat cu abur de buna calitate. De preferat unul cu un rezervor mare de apa detasabil (evitati fiarele de calcat sub presiune, pentru ca puteti astepta si pana la 20 de minute pentru ca presiunea sa se reduca inainte de a putea reumple rezervorul). Si ca o concluzie, apele parfumate pentru lenjerie sunt foarte bune pentru a le utiliza ca un sprit final, dar sa se foloseasca intr-un spray de mana, mai degraba decat in fierul de calcat.